DigiOnen palvelukonseptiin kuuluvat palvelualusta ja sen ympärille rakentuvat palvelut. Hankkeen aikana kehitetään palvelut perusopetuksen ja lukiokoulutuksen käyttöön. Koulutuksen järjestäjälle kriittisimmät palvelut kehitetään itse tai kumppanien kanssa. Tuotteistettujen avoimien rajapintojen avulla DigiOneen on mahdollista liittää myös muita koulutuksen järjestäjän tarvitsemia oppimisen palveluita tai sisältöjä kuntakohtaisesti.
Palvelualustan ympärille rakentuvat palvelut on jaettu kolmeen eri kategoriaan: Omat palvelut, Yhteiset palvelut ja Valinnaiset palvelut.
Opetus- ja Hallinto-palvelut sekä eri palvelut yhteen kokoava DigiOne-työpöytä kuuluvat DigiOnen omiin palveluihin. DigiOne vastaa näiden palveluiden kehittämisestä tai kilpailuttamisesta ja omistaa palveluiden immateriaalioikeudet. Palvelut ovat samoja kaikilla koulutuksen järjestäjillä.
DigiOne-työpöytä
Käyttäjäryhmät: oppijat, huoltajat ja henkilökunnan jäsenet
DigiOne-työpöydän kautta kaikilla käyttäjillä on pääsy alustalla oleviin palveluihin ja niiden sisältöihin. Työpöytä koostuu käyttäjäroolikohtaisesta laskeutumissivusta eli käyttäjän omasta etusivusta, jonka päänavigaatio ja sisällöt mukautuvat käyttäjän roolin ja tarpeiden mukaan. Päänavigaatiosta käyttäjällä on pääsy häntä koskeviin palveluihin kuten Viestintä- ja Asiointi-palveluihin. Vastaavasti käyttäjän oma etusivu kokoaa kullekin käyttäjäroolille keskeisimmät toiminnallisuudet helposti saataville: esimerkiksi huoltaja voi selvittää etusivulla selvittämättömän poissaolon tai nähdä huollettavansa lukujärjestyksen.
Pääsy palveluihin ja sisältöihin päänavigaation kautta
Herätetiedot lukemattomista viesteistä
Käyttäjäprofiilin hallinta ja profiilitietojen tarkastelu
Huollettavan valinta
Järjestelmän kielen valinta
Hallinto
Käyttäjäryhmät: rehtorit, apulaisrehtorit, koulusihteerit ja virastotason asiantuntijat sekä oppijat, huoltajat ja henkilökunnan jäsenet omien käyttöoikeuksiensa mukaisesti
Hallinto-palvelu tarjoaa koulutuksen järjestäjälle ratkaisun oppilaitoshallintaan ja vuosisuunnitteluun. Hallinto-palvelussa hallitaan koulutuksen järjestämisessä tarvittavia tietoja ja toimintoja, kuten oppijan ja valvontaryhmien tietoja sekä oppilaitoksen toimintaan liittyviä prosesseja. Järjestelmässä olevat tiedot ovat helposti saatavilla käyttöoikeuksien mukaisesti.
Hallinto-palvelun toiminnot integroituvat muihin DigiOnen palveluihin. Tietojen keräämisessä ja prosesseissa hyödynnetään Asiointi-palvelua. Lukiokoulutuksen erityistarpeet on otettu huomioon peruskoulun tarpeista poikkeavien kokonaisuuksien osalta.
Tietojen siirrot rajapintojen kautta muihin palveluihin
Opetus- ja toimintasuunnitelman hallinnointi sähköisesti
Yksi työväline lukuvuoden suunnitteluun ja hallinnointiin
Ajantasaiset tiedot saatavilla lukuvuoden suunnittelua varten
Tietojen siirrot vaivattomasti seuraavalle lukuvuodelle
Opetus
Käyttäjäryhmät: opettajat
Opetus-palvelun avulla opettajaa tuetaan opetussuunnitelman mukaisen opetuksen suunnittelussa ja toteuttamisessa sekä mahdollistaan oppijakohtaisten tarpeiden huomioimisen entistä paremmin. Opettajalla on käytössään kaikki opetuksen suunnittelussa tarvittavat tiedot, jotka liittyvät opetuksen toteutukseen. Palvelu tuo työkalut arvioinnin dokumentoimiseen sekä toiminnallisuudet opettajien yhteistyön tekemiseen. Palvelun avulla kaupalliset palvelut voidaan liittää osaksi opetuksen toteutusta.
Digitaaliset työvälineet opetuksen yhteissuunnitteluun
Tietojen siirtäminen palvelun ja oppimisympäristöjen välillä
Viestinnän ja dokumentoinnin työtehtävien automatisointi
Oppijan ja kodin osallisuuden mahdollistaminen
Yhteiset palvelut
DigiOnen Yhteiset palvelut pitävät sisällään Asiointi-, Viestintä- ja Lukujärjestys-palvelut. Näiden palveluiden immateriaalioikeudet ovat palvelun kehittäjällä ja ne kehitetään SaaS-mallin mukaisesti vuosien 2021–2023 aikana. Nykyisenä markkinapaikana toimivan Edustoren sopimusta jatketaan sopimuskauden loppuun.
Asiointi
Käyttäjäryhmät: koulusihteerit, huoltajat, rehtorit, opetushenkilökunta ja virastotason asiantuntijat
Asiointi-palvelun avulla voidaan toteuttaa koulutuksen järjestämiseen liittyvät ilmoittautumiset ja hakemukset sähköisten lomakkeiden avulla. Digitaaliset käsittely- ja päätösprosessit tarjoavat tietoturvallisen ja nykyaikaisen tavan prosessien hallintaan. Palvelu mahdollistaa asioiden käsittelyn massatoimintona.Asiointi-palvelun lomakkeella kerättyjä tietoja siirtyy automaattisesti DigiOne-alustalle, päätös toimitetaan hakijalle ja asiakirjat ja päätökset tallennetaan kunnan sähköiseen arkistoon.
Tuoteomistaja
Terhi Tasala terhi.tasala@tiera.fi
Moderni tapa hoitaa asiointi sähköisesti yhdessä palvelussa
Automaattiset tietojen siirrot ja prosessien seuranta
Ketterä tapa lomakkeiden ja työnkulkujen kehittämiseen
Manuaalinen ja paperilla tehtävä työ vähenee
Käsittelyprosessin tietoturvallisuus kasvaa
Sähköiset lomakkeet ja prosessit tehostavat toimintaa
Viestintä
Käyttäjäryhmät: huoltajat, oppijat ja henkilökunnan jäsenet
Viestintä-palvelussa yhdistyvät huoltajien, oppijoiden ja koulutuksen järjestäjän henkilökunnan välisen sähköisen viestinnän tarpeet. Palvelun monipuoliset ja helppokäyttöiset viestintätoiminnot tukevat kodin ja koulun välistä yhteistyötä. Palveluun saapuvien herätteiden ansiosta käyttäjä on tietoinen itseään tai huolettaviaan koskevista ajankohtaisista asioista. Palvelun perustoimintoja ovat mm. viestin muotoilu ja liitteiden lisääminen, yksityis- ja ryhmäviestit, osoitekirja ja viestien hakeminen sekä tiedotteiden lähettäminen ja kriisiviestintä.
Tuoteomistaja
N.N.
Kaikki sähköinen viestintä yhdessä paikassa
Yksityis- ja ryhmäviestit
Tiedotteet ja kriisiviestintä
Monipuoliset ja helppokäyttöiset toiminnot
Herätteet
Kertaluontoisten suostumusten antaminen
Lukujärjestys
Käyttäjäryhmät: rehtorit, koulusihteerit ja muut lukujärjestystyötä tekevät
Lukujärjestys-palvelun avulla toteutetaan oppilaiden lukujärjestykset sekä opettajien työjärjestykset. Palvelu optimoi oppilaitoksen henkilö- ja tilaresurssien käytön huomioiden luku- ja työjärjestyksille annetut reunaehdot, kuten oppijoiden ja henkilökunnan toiveet. Muutosten tekeminen luku- ja työjärjestyksiin on mahdollista myös lukuvuoden aikana, jolloin muutokset näkyvät välittömästi kaikille, joita muutos koskee.