DigiOnen hyväksyntätestauksella varmistetaan palveluiden toimivuus

Picture of Leena Heiskanen

Leena Heiskanen

Tieran Opetuksen tiimin jäsen
DigiOnen ICT- kehityksen johtoryhmän jäsen
DigiOnen kehityksen ohjausryhmän jäsen

Picture of Eero Häggroth

Eero Häggroth

DigiOne-hankkeen testauspäällikkö
DigiOnen ICT- kehityksen johtoryhmän jäsen

Kuvitusaiheessa tietokoneen näytön ympärillä koulumaailmaan liittyviä esineitä kuten koulureppu, kirjoja ja karttapallo.

Hyväksyntätestaus on DigiOnen kaltaisten monimutkaisten järjestelmien kehittämisessä yksi tärkeimmistä vaiheista ennen käyttöönottoa. Hyväksyntätestauksen avulla varmistetaan, että järjestelmä täyttää sille asetetut vaatimukset ja toimii käytännössä, kuten on tarkoitettu.

 Hyväksyntätestaus on järjestelmän testausprosessin viimeisimpiä vaiheita, jossa varmistetaan, että ratkaisu täyttää sekä toiminnalliset että tekniset vaatimukset. Tässä vaiheessa tarkistetaan, että järjestelmä vastaa loppukäyttäjien tarpeisiin ja toimii todellisissa käyttötilanteissa suunnitellulla tavalla.

DigiOnen hyväksyntätestauksessa käyttäjät, eli kunnat, ovat keskeisessä roolissa. He testaavat järjestelmää loppukäyttäjän näkökulmasta toiminnallisten vaatimusten mukaisesti ja käyttäjätestauksen menetelmiä hyödyntäen. Tämä tarkoittaa, että kunnat arvioivat, kuinka hyvin DigiOne vastaa heidän todellisiin käyttötilanteisiinsa ja täyttää hankkeessa asetetut tavoitteet. Kuntien tekemässä hyväksyntätestauksessa saatuja tuloksia verrataan kehityksen alussa määriteltyihin vaatimuksiin ja toiminnallisuuksiin. Lopputulokset käydään läpi yhdessä kuntien yhteyshenkilöiden ja hyväksyntätestaajien kanssa.

Hyväksyntätestauksen suunnitteluun, valmisteluun ja toteutukseen osallistuu DigiOne-hankkeessa monta eri yhteistyötahoa. Kehitettävien palveluiden tuoteomistajalla, kehitystiimeillä, hankekuntien hyväksyntätestaustiimillä ja hankkeen testaustiimillä on kaikilla omat tärkeät tehtävänsä testauksen eri vaiheissa. Kehitettävän palvelun tuoteomistaja perehdyttää testaajat palvelun ominaisuuksiin. Kuntien hyväksyntätestaustiimi ja hankkeen testaustiimi tekevät tiivistä yhteistyötä testitapausten kirjoittamisessa ja palvelun vaatimusmäärittelyiden tarkastamisessa. Itse testauksen aikana hankkeen testaustiimi ja Tieran service desk tukevat testaajia käytännön asioissa.

Miksi loppukäyttäjien tekemä hyväksyntätestaus on tarpeellista ja tärkeää?

DigiOnen tulevien loppukäyttäjien tekemä hyväksyntätestaus on erityisen tärkeää, koska loppukäyttäjät tuntevat parhaiten järjestelmän todelliset käyttötilanteet ja osaavat arvioida, vastaako järjestelmä heidän käytännön tarpeitaan ja odotuksiaan.

Kuntien hyväksyntätestauksessa DigiOnea testataan toiminnallisten vaatimusten mukaisesti ja käyttäjätestauksen menetelmiä hyödyntäen. Näin varmistetaan, että järjestelmä on aidosti käyttökelpoinen loppukäyttäjien näkökulmasta.DigiOne-hankkeessa on tietyt liiketoimintatavoitteet, jotka järjestelmän tulee täyttää. Kuntien tekemän hyväksyntätestauksen avulla varmistetaan, että järjestelmä tukee kuntien tarpeita ja tavoitteiden saavuttamista. Näin luodaan todellista arvoa DigiOnen tuleville käyttäjille ja koko DigiOne-hankkeelle.

Loppukäyttäjien avulla voidaan myös tunnistaa DigiOnen käytettävyyteen liittyviä asioita. Käyttäjät voivat arvioida esimerkiksi käyttöliittymän selkeyttä, helppokäyttöisyyttä ja järjestelmän intuitiivisuutta. Tämä palaute on arvokasta käyttökokemuksen parantamisen ja jatkokehityksen kannalta.

Käyttäjien sitoutuminen ja käyttöönoton sujuvuus

Kun käyttäjät osallistuvat aktiivisesti DigiOnen testaukseen, he tuntevat järjestelmän jo ennen sen käyttöönottoa sekä ymmärtävät järjestelmän merkityksen ja hyödyt arjessaan. Käyttöönotto on tällöin sujuvampaa. Hyväksyntätestauksen aikana valmistaudutaan käyttöönottoon luomalla tarvittavia toimintatapoja, tukipalveluita, ohjeita ja materiaaleja. Testauksen ja valmistautumisen avulla vähennetään samalla käyttöönottoon liittyviä riskejä.

Kuntien hyväksyntätestaus auttaa myös tunnistamaan poikkeuksellisia käyttötapauksia, joita kehitystiimi ei ole välttämättä osannut ennakoida. Loppukäyttäjät voivat havaita järjestelmässä virheitä tai puutteita, joita ei olisi havaittu ilman heidän panostaan.

DigiOnen kuntien tekemä hyväksyntätestaus on erinomainen esimerkki siitä, kuinka tärkeää on ottaa loppukäyttäjät mukaan testausprosessiin. Hyväksyntätestauksen avulla hankkeessa varmistetaan, että järjestelmä on helppokäyttöinen, teknisesti toimiva, toiminnallisesti hyödyllinen ja se vastaa mahdollisimman hyvin loppukäyttäjien käytännön tarpeita.

Opetus-palvelun hyväksyntätestaus

Loka-marraskuun vaihteessa DigiOne-hankkeessa suoritettiin Opetus-palvelun toiminnallisten vaatimusten hyväksyntätestausta. Palvelun kehittämisestä on vastannut turkulainen BeanBakers. Hyväksyntätestaukseen osallistui useita kymmeniä testaajia DigiOne-hankekunnista. 

Jokaisen panos testausprosessissa oli äärimmäisen tärkeä. Testauksesta saatiin hyviä tuloksia. Testaukseen osallistuneet opettajat pitivät palvelun uusia toiminnallisuuksia, kuten opetussuunnitelman hyödyntämistä opetuksen suunnittelussa tervetulleina uudistuksina. Ison hyväksyntätestausprosessin läpivieminen oli myös osoitus siitä, kuinka tiiviillä ja hyvällä yhteistyöllä prosessit saadaan sujuviksi ja toimiviksi. Kehitystiimi, kuntien testaajat, hankkeen testaustiimi, hyväksyntätestaustiimit, Tieran service desk ja testausta järjestävät tahot toimivat saumattomasti yhteen koko testauksen ajan.

Opetus-palvelun testauksessa tehtiin yhteistyötä myös DigiOnen ekosysteemikumppaneiden Alfons Educationin ja Qridin kanssa. Heidän avullaan testattiin, kuinka standardoitua OneRoster-rajapintaa hyödyntäen saadaan ryhmätiedot ja oppimistulokset liikkumaan DigiOnen ja heidän järjestelmiensä välillä. Tämä toiminnallisuus vähentää huomattavasti opettajien manuaalista työtä, sujuvoittaa opettajien arjen työskentelyä ja tekee DigiOneen liitetyn palvelun käyttämisestä houkuttelevampaa.

Ei-toiminnallisten vaatimusten hyväksyntätestaus

DigiOnen palveluiden testaus jatkuu myöhemmin eri muodoissa. Ei-toiminnallisten vaatimusten hyväksyntätestaus toteutetaan hankkeen testaustiimin ja palvelun kehitystiimin johdolla myöhemmässä vaiheessa, kun kehitystyö on pidemmällä. Ei-toiminnallisten vaatimusten hyväksyntätestauksessa keskitytään järjestelmän suorituskyvyn, luotettavuuden ja skaalautuvuuden arviointiin. Ei-toiminnalliset testit ovat niin sanottuja end-to-end-tason testejä, joissa tarkastellaan DigiOnen toimintaa kokonaisuutena systeemitasolla. Näin varmistetaan, että järjestelmä täyttää kaikki vaatimukset paitsi käytettävyydeltään myös tekniseltä suorituskyvyltään.

Yhteenveto hyväksyntätestauksesta

DigiOnen kuntien tekemä hyväksyntätestaus on hankkeen olennainen vaihe, jonka avulla varmistetaan, että järjestelmä vastaa sille asetettuihin toiminnallisiin vaatimuksiin ja loppukäyttäjien tarpeisiin. Testausprosessi tuo yhteen kehittäjät, kunnat ja kumppanit, ja sen avulla DigiOnen palvelut hiotaan käyttökelpoisiksi todellisia arjen tilanteita varten. Hyväksyntätestaus ei ainoastaan tunnista kehityskohteita, vaan vahvistaa myös käyttäjien sitoutumista ja käyttöönoton sujuvuutta.

Kuntien ja ekosysteemikumppaneiden aktiivinen osallistuminen testaukseen tuottaa arvokasta tietoa ja palautetta, joka auttaa kehitystiimiä luomaan palveluita, jotka aidosti sujuvoittavat käyttäjien arkea. Samalla vähennetään käyttöönoton riskejä ja varmistetaan, että DigiOne vastaa sille asetettuihin tavoitteisiin. Positiiviset testitulokset osoittavat, kuinka tiivis yhteistyö ja sitoutuminen johtavat innovatiivisiin ja käytännöllisiin ratkaisuihin.

 

Kirjoittajista

Leena Heiskanen on koulutukseltaan kasvatustieteen maisteri ja rehtori. Hänellä on pitkä tausta koulumaailmassa ja tuntemusta kuntasektorin hallinnollisesta toiminnasta. Hän on työskennellyt Tieralla DigiOnen parissa eri rooleissa yli kaksi vuotta tiiviissä yhteistyössä hankekuntien kanssa ja toimii aktiivisesti hyväksyntätestauksen parissa.

Eero Häggroth on ohjelmistokehityksen laadunvarmistuksen asiantuntija. Eero arvostaa työympäristöä, jossa korostuvat ammattimaisuus, yhteistyö ja tiimihenki. DigiOnessa Eero toimii testauspäällikkönä vastaten laadunvarmistuksen johtamisesta. Hänen työnkuvaansa kuuluu hankkeen sisäisten ja ulkoisten laadunhallintatehtävien koordinointi sekä tiivis yhteistyö kuntien kanssa. Eero pitää DigiOne-hankkeen tuomaa positiivista muutosta erityisen merkittävänä, ja hän on innolla mukana kehittämässä suomalaisen opetustietojärjestelmän tulevaisuutta.

Blogikirjoitukset

Ajankohtaista