Pilottikoulujen lukujärjestysten tekijät koulutuksessa

Seppo Pukonen

Seppo Pukonen

Lukujärjestys-palvelun hankeaikainen tuoteomistaja
Turun kaupungin hankepäällikkö

Timo Järvenpää

Timo Järvenpää

Lukujärjestys-palvelun kehitystyöryhmän jäsen
Matematiikan ja fysiikan lehtori

Seppo Pukonen opastaa koulutukseen osallistuvia tietokoneluokassa

Tammikuussa järjestettiin kaksi erillistä, mutta saman sisältöistä, koulutuspäivää pilottikoulujen lukujärjestysten tekijöille. Kyseessä oli DigiOnen uuden Lukujärjestys-palvelun Untiksen ensimmäinen peruskoulutus. Kaikkiaan koulutukseen osallistui yli 70 lukkarintekijää hankekuntien pilottikouluista.

Ensimmäisen koulutuspäivän järjestelyt olivat melko kokeelliset, sillä kolme kouluttajaa, Timo Järvenpää, Anne Madetoja ja Seppo Pukonen olivat omilla paikkakunnillaan Vantaalla, Oulussa ja Turussa, joissa jokaisessa oli paikalla 4–12 koulutettavaa. Tämän lisäksi etäyhteyden päässä oli vielä noin 15 koulutettavaa. Jälkimmäisenä koulutuspäivänä kaikki kouluttajat ja reilut 20 koulutettavaa kokoontuivat Espooseen Microsoftin tiloihin, josta saimme, kiitos Microsoftille, sopivat koulutustilat. Myös jälkimmäisessä päivässä etäyhteydellä koulutukseen liittyi noin 15 koulutettavaa.

Koulutuspäivien sisällöt noudattelivat kouluttajien tekemää koulutusmateriaalia Untiksen perusominaisuuksista. Päivien perimmäinen tarkoitus oli tutustuttaa lukujärjestysten tekijät Untiksen logiikkaan ja oletettuun etenemisjärjestykseen. Koulutusdatana käytettiin kouluttajien testimateriaalia, joka noudatti yläkoulun opetussuunnitelmaa oppiaineineen ja opetusryhmineen. Suurin osa ajasta käytettiin erilaisiin valmisteluihin, joita lukujärjestysten tekijöiden kannattaa tehdä saadakseen parhaan mahdollisen lopputuloksen. Loppuhuipennuksena päästiin tutustumaan Untiksen optimointiin ja sen tuottamiin lukujärjestysvedoksiin.

Erittäin hyvätuulisten koulutuspäivien ja erinomaisten kommenttien sekä kysymysten jälkeen on hyvä aloittaa jatkokoulutusten ja -materiaalin suunnittelu, jolloin tavoitteena on jo käyttää koulujen omaa materiaalia sekä saada lopputuloksena kouluille seuraavan lukuvuoden lukujärjestykset.

 

Kirjoittajista


Seppo Pukonen toimii DigiOne hankkeessa Turun hankepäällikkönä. Koulutukseltaan hän on filosofian maisteri ja on toiminut matematiikan ja tietotekniikan opettajana vuoteen 2014 saakka, jonka jälkeen rehtorina ja virka-apulaisrehtorina, viimeksi Turun klassillisessa lukiossa. Itseään ja kuvaa tehokkaaksi organisaattoriksi ja aikaansaavaksi työjuhdaksi pitäen mottonaan lausetta ”Be the change you want to see in the world”.  

Timo Järvenpää toimii DigiOne hankkeessa Lukujärjestys-palvelun kehittämistyöryhmän ns. ydinryhmässä, joka vastaa palvelun koulutusmateriaalien tuottamisesta ja koulutuksista. Koulutukseltaan hän on filosofian maisteri ja toimii matematiikan ja fysiikan opettajana Hämeenkylän koulussa Vantaalla. Hän on tehnyt lukujärjestyksiä vuodesta 2010 erilaisiin oppimisympäristöihin sekä kouluttanut lukujärjestysten tekemistä Vantaalla. Timolle oppimisen kehittäminen on tärkeä osa työtä.

Blogikirjoitukset

Ajankohtaista